ADÉU A JOSEP RAMON LLOBERA

El passat dia 4 de desembre ens deixava a Londres l’antropòleg Josep Ramon Llobera. Nascut a La Habana al 1939 estudià Economia i Filosofia a la Universitat de Barcelona i s’instal·là des de 1969 a Londres on iniciaria la seva carrera com antropòleg.

Fou professor d’antropologia i de sociologia a la University College de Londres – on es va doctorar sota la direcció de Mary Douglas-, a la Universitat de Hull i al Goldsmiths’ College de la Universitat de Londres. Fou fundador de l’Institut Català d’Antropologia (ICA) i de la revista Critique of Anthropology. Fou un dels grans estudiosos del nacionalisme i, en particular, del català, amb nombrosos articles, capítols de llibres i llibres com Family, class an Nation in Catalonia (1991), The Anthropology of Europe (1994), The God of Modernity. The development of nationalism in Western Europe (1994), Primordial Foundations of National Ideology. From Catalonia to Europe (2003) o La Teoría del Nacionalismo en Francia (2003).

Al 1990 fou finalista del XVIII Premi Anagrama d’Assaig amb el text “La identidad de la Antropología”. En aquest llibre (1996) escrivia: “el peor enemigo de la antropología son los antropólogos,o, mejor dicho, aquellos antropólogos que hacen una carrera pero no una vocación de la antropología”. El seu ofici era la seva vocació per un coneixement armat d’un profund humanisme i sentit crític.

http://www.enmemoria.com/obituarios/josep-ramon-llobera.html